Merisorul este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie. este un arbore cu proprietati terapeutice extraordinare, dar in acelasi timp o planta decorativa minunata . Creste in zonele muntoase de la noi din tara, de regula la marginea padurii.Pe langa frunzele dese si de dimensiuni mici, merisorul dezvolta flori albe sau roz si fructe mici, rosii , lucitoare, sferice si carnoase. Programat de natura sa faca fata conditiilor extreme , rezista la geruri de 40 de grade, la vanturile cele mai puternice, creste pe soluri extrem de acide . Acest mic arbust minunat si-a dezvoltat un sistem de aparare extrem de puternic, menit sa combata cu succes aproape oricare boala produsa de bacterii, virusi sau fungi.Pentru cultivare ,ai nevoie doar de un butas mic de aproximativ 7 centimetri,si o ramura cu 3 frunzulite. Acestea se recolteaza la inceputul sau cel tarziu la mijlocul verii si se planteaza direct intr-un ghiveci.Fructele merisorului de culeg in perioada septembrie – octombrie, dupa care se se aseaza pe o coala mare de hartie si se tin intr-o incapere racoroasa si aerisita. Cu ajutorul lor mai apoi , se pot realiza diverse siropuri , ceaiuri sau tincturi . Si frunzele se pot utiliza de asemenea pentru prepararea ceaiului . Este foarte eficient in tratarea unor afectiuni cum ar fi infectii renale, cistite, reumatism sau guta.
slide
Program
pentru agricultorul roman11.
View more presentations
from reasons. |
Realestate in Romania
View more presentations
from reasons. |
Reclama ta aici!
View more presentations
from reasons. |
marți, 10 aprilie 2012
Afinul
Afinul sau Vaccinium myrtillus este un semiarbust care creste in zonele de munte. Florile sunt singuratice, au culoare roz, cu petale unite, ca un clopotel.Frunzele sale sunt mici, cu margini crestate , iar fructele au aspectul unor bobite negre-albastrui, brumat care ajung la maturitate in luna august, continind un sucnegru-violaceu, dulce-acrisor, care pateaza. POate atinge o inaltime ce variaza intre 30 - 50 cm , cu tulpini taratoare si ramuri opuse verzi . Afinul infloreste in lunile mai - iunie , si de obicei se afla in asociere cu merisorul , alaturi de care formeaza tufarisuri compacte si intinse . Este indicat in afectiuni precum diareea , colibaciloza , in sechele de infarct , varice , avand si efect antidiabetic . Doza necesara pentru un consum zilnic este de 350 de grame . Impotriva diabetului il putem asocia cu frunze de dud sau pastai de fasole , administrandu-se sub forma de ceai neindulcit sau indulcit cu zaharina , cate o ceasca intre mese . Afinul mai este indicat si in infectia urinara , ca antiseptic minor si diuretic , in reumatism , guta sau colita .
Busuiocul cerbilor
Busuiocul cerbilor sau Menta pulegium , este o planta inrudita cu menta si face parte din flora spontana din Europa, Asia de Vest, dar si Nordul Africii . Il mai intalnim si sub denumirea de musetel de camp si este o planta ierboasa , cu flori violacee crescute la baza frunzelor. Prefera ca si extindere locurile umede . Este o planta iubitoare de soare , care creste pana la 30 de cm in inaltime avand tulpina in patru muchii, ramificata la baza, cu frunzele dispuse la baza nodurilor, de obicei in perechi opuse. Frunzele usor dintate au forma ovala . Intreaga planta este acoperita cu perisori fini.Frunzele cu un bogat continut de uleiuri volatile, emana o aroma mentolata, proaspata, daca sunt sfaramate. Se recolteaza partile aeriene ale plantei in momentul cand 50-60% din flori s-au deschis. Se taie tulpina de la locul de unde pornesc ramurile. Perioada de inflorire este iulie- septembrie. In medicina , este folosit pentru tratarea unor afectiuni gastrice , pentru stimularea digestiei ,afectiuni ale aparatului respirator , avand un efect carminativ, diaforetic, emenagog (stimuleaza menstruatia) si usor sedativ .Modul de administrare se face prin infuzie , preparata dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa consumandu-se 2-3 cani pe zi .
Cernetelul
Cernetelul sau Geum urbanum , face parte din familia Rosaceae si este o planta cunoscuta in popor si sub numele de crances, cuisorita sau ridichioara.La noi este des intalnita in locurile umbroase , prin padurile umede din zona de campie si pana in etajul padurilor de fag , fiind o planta raspandita si in Eurasia, America de Nord sau Australia. Este o specie ierboasa , a carei tulpina este erecta, subtire, ce poate ajunge la o inaltime intre 50-100 cm, fiind ramificata si acoperita cu peri aspri. In sol formeaza un rizom cilindric, oblic, de pana la 1-2 cm in diametru si 6 cm lungime, pe care se formeaza numeroase radacini adventive. Frunzele , dublu serate pe margine , sunt lung petiolate si compuse din 3-5 lobi, cel din mijloc fiind mai mare, iar frunzele tulpinale au petiol scurt,cu 3 lobi . Floarea , cu petale galbene si numeroase stamine , este pozitionata fie in varful tulpinei , fie pe ramuri , la subsoara frunzelor si are doua randuri de sepale .Fructele polinucule , sunt caracterizate prin remanenta stilului sub forma de croseta indoita la capat. Recoltarea se face toamna tarziu , in octombrie - noiembrie , dupa incetarea vegetatiei si primavara timpuriu, pana la sfarsitul lunii aprilie , inaintea aparitiei frunzelor, cand se scot din pamant rizomii cu radacinile . Ca intrebuintare are efect de calmant asupra sistemului nervos si de regenerator al corpului fizic (energizant, purificator). Pentru tratament, radacina se va utiliza sub forma de ceai decoct sau infuzie in cantitate de 2 lingurite de radacina - produs maruntit la 300 ml. de apa. Ceaiul se bea in mai multe reprize pe durata unei zile. Se foloseste si ca astringent in diaree si ca antiseptic sub forma de gargara.
Captalanul
Captalanul sau Petasites hybridus sub denumirea originala , este cunoscut si sub diverse denumiri precum brustur dulce, brustur rosu , iarba parului sau floarea ciumei , este o planta ierbacee ,ale carei radacini si rizomi sunt groase si carnoase. Planta creste prin locuri umede, la marginea apelor curgatoare de munte.Frunzele de la baza , de culoare verde inchisa pe partea superioara si alburie pe fata inferioara sunt dispuse in rozeta, de formă reniforma .Tulpina florifera de culoare rosiatica, apare inaintea frunzelor acoperita cu peri moi.Recoltarea frunzelor si a rizomilor de captalan se face primavara, in momentul aparitiei florilor . Proprietatile sale terapeutice ofera o intrebuintare ca antiastmatic , diuretic , astm bronsic , tuse convulsiva, dischinezie biliara intern , iar extern se întrebuinteaza in tratamentul hemoroizilor, la cicatrizarea ranilor, migrene sau dureri de picioare . Ca si administrare , in cazul combaterii migrenelor radacina proaspata pisata se leagă la cap . Pentru astm, tuse, raguseala, artrita sau febra , se utilizeaza macerat , astfel : 10 g de captalan se fierb cu o jumatate de litru de vin , apoi se lasa in repaus, se strecoara dupa care se administreaza cate o lingura pe zi . Pentru neutralizarea durerilor de picioare , se foloseste decoct , preparat din radacina , si se aplica ulterior prin bai .
Abonați-vă la:
Postări (Atom)