marți, 10 aprilie 2012

Captalanul

          Captalanul sau Petasites hybridus sub denumirea originala , este cunoscut si sub diverse denumiri precum  brustur dulce, brustur rosu , iarba parului sau floarea ciumei , este o planta ierbacee ,ale carei  radacini si rizomi sunt groase si carnoase. Planta creste prin locuri umede, la marginea apelor curgatoare de munte.Frunzele de la baza , de culoare verde inchisa pe partea superioara si alburie pe fata inferioara sunt dispuse in rozeta, de formă reniforma .Tulpina florifera de culoare rosiatica, apare inaintea frunzelor acoperita cu peri moi.Recoltarea frunzelor si a rizomilor de captalan se face primavara, in momentul aparitiei florilor . Proprietatile sale terapeutice ofera o intrebuintare ca antiastmatic , diuretic , astm bronsic , tuse convulsiva, dischinezie biliara intern , iar extern se întrebuinteaza in tratamentul hemoroizilor, la cicatrizarea ranilor, migrene sau dureri de picioare . Ca si administrare , in cazul combaterii migrenelor radacina proaspata pisata se leagă la cap . Pentru astm, tuse, raguseala, artrita sau febra , se utilizeaza macerat , astfel : 10 g de captalan se fierb cu o jumatate de litru de vin , apoi se lasa in repaus, se strecoara dupa care se administreaza cate o lingura pe zi . Pentru neutralizarea durerilor de picioare , se foloseste decoct , preparat din radacina , si se aplica ulterior prin bai .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu