marți, 10 aprilie 2012

Cernetelul

               Cernetelul sau Geum urbanum , face parte din  familia Rosaceae si este o planta cunoscuta in popor si sub numele de crances, cuisorita sau  ridichioara.La noi este des intalnita in locurile umbroase ,  prin padurile umede din zona de campie si pana in etajul padurilor de fag , fiind o planta  raspandita si in Eurasia, America de Nord sau Australia. Este o specie ierboasa , a carei tulpina este erecta, subtire, ce poate ajunge la o  inaltime intre 50-100 cm, fiind ramificata si acoperita cu peri aspri. In sol formeaza un rizom cilindric, oblic, de pana la 1-2 cm in diametru si 6 cm lungime, pe care se formeaza numeroase radacini adventive. Frunzele , dublu serate pe margine , sunt lung petiolate si compuse din 3-5 lobi, cel din mijloc fiind mai mare, iar frunzele tulpinale au petiol scurt,cu 3 lobi . Floarea , cu petale galbene si numeroase stamine , este pozitionata fie in varful tulpinei , fie  pe ramuri , la subsoara frunzelor si are doua randuri de sepale .Fructele polinucule , sunt caracterizate prin remanenta stilului sub forma de croseta indoita la capat. Recoltarea se face toamna tarziu , in octombrie - noiembrie , dupa incetarea vegetatiei si primavara timpuriu, pana la sfarsitul lunii aprilie , inaintea aparitiei frunzelor, cand se scot din pamant rizomii cu radacinile . Ca intrebuintare are efect de calmant asupra sistemului nervos si de regenerator al corpului fizic (energizant, purificator). Pentru tratament, radacina se va utiliza sub forma de ceai decoct sau infuzie in cantitate de 2 lingurite de radacina - produs maruntit la 300 ml. de apa. Ceaiul se bea in mai multe reprize pe durata unei zile. Se foloseste si ca astringent in diaree si ca antiseptic sub forma de gargara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu